W czwartek 3 marca rano w szkolnym holu zapachniało
zdrowym i smacznym jedzeniem. Na „Dzień zdrowego śniadania”
wszystkie klasy przygotowały stoiska z propozycjami zdrowych i smacznych
śniadań. Projekt wymyśliła Sara Drabo w ramach przygotowań do
Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Celem akcji było zwrócenie uwagi na znaczenie śniadania
jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia oraz do właściwego
komponowania pełnowartościowych składników. Całość organizował i
koordynował Samorząd Szkolny pod fachową opieką pani profesor
Agnieszki Andruszków. Każda klasa miała do wykonania następujące
zadania:
-
przygotowanie stoiska klasy z propozycją wartościowego
śniadania w formie mini porcji wraz z podaniem składu potrawy oraz
informacji o jej wartości energetycznej
-
przygotowanie plakatu promującego zdrowe śniadanie
Ocenie podlegały:
-
estetyka stoiska i potraw oraz to, w jakim stopniu
propozycja spełnia wymagania dotyczące pełnowartościowego śniadania.
-
rzetelność podanych informacji dotyczących potrawy.
-
estetyka wykonania , pomysłowość oraz hasło/hasła
plakatu podkreślające wagę zdrowego śniadania .
-
wkład pracy w wykonanie potraw.
Każdy uczeń naszej szkoły mógł aktywnie uczestniczyć
w projekcie, dostarczając propozycje na stoisko swojej klasy.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem pani profesor
Izabeli Holi nagrodziła najlepsze zespoły dniem wolnym od pytania i
ocenami z aktywności z biologii. Konkurs cieszył się ogromnym
powodzeniem, a klasowe drużyny stanęły na wysokości zadania. Na stołach
pięknie prezentowały się kolorowe sałatki, koktajle z warzyw i owoców,
smakowite owsianki na sto sposobów, ciasteczka z otrębów, czy
minikanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Wszystkim smakowały zestawy
prezentowanych zdrowych śniadań, a wiele osób chętnie wymieniało się
przepisami. Filmową relację z „Dnia zdrowego śniadania”
nakręconą przez przedstawicielkę naszej lokalnej TV, panią Dagmarę
Krekorę, można obejrzeć pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=tn-B-_XJ9G0
Mamy nadzieję że dzięki tej akcji przekonaliśmy młodzież
naszej szkoły do jedzenia śniadania, do właściwego komponowania jego
składników, a także do zgłębiania wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Grażyna Łupkowska
LO Świebodzice
|