AKTUALNOŚCI

 

 

  

Zdrowa żywność według ZSH-T 
(08.12.2015)

A A A

Czy można zastąpić frytki, ketchup i słodkie napoje, nie rezygnując z przyjemności jedzenia? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań udzieliła uczniom Szkoły Podstawowej nr 105 Ewa Rudownik i gastronomowie z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy. 3 grudnia Szkolne Schronisko Młodzieżowe przy ul. Kanonierskej, prowadzone przez ZSHT, gościło uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 105, młodych i chętnych do poznawania tajników wiedzy kulinarnej.

Warsztaty miały na celu przybliżenie dzieciom wiadomości o wartościach odżywczych składników pokarmowych. Goście przygotowali zdrowsze wersje popularnych frytek, ketchupu i napojów. Wraz z pomocą uczniów ZSHT dzieci przygotowały salsę pomidorową, pieczone ziemniaki z ziołami prowansalskimi, lemoniadę i świeży sok warzywno-owocowy. Dzieci miały także okazję dowiedzieć się nieco o zasadach nakrywania do stołu, gdyż same nakryły salę w której kosztowały sporządzonych przez siebie potraw. Uczniowie świdnickiej podstawówki uczestniczyli również w zajęciach dotyczących substancji słodzących w napojach. Dowiedzieli się o sztucznych i naturalnych substancjach słodzących oraz przeliczali zawartość cukru w różnych popularnych napojach. Warsztaty zorganizowane zostały przez Ewę Rudownik i przeprowadzone z pomocą wybranych uczniów klas drugich i klasy 3A.

Zespół Szkół Hotelarsko - Turystycznych

 

   

   

   

 

 


 

 |  do góry  |